PO–PÁ: 6:00–22:00 | SO–NE: 7:00–22:00

Proč je při tréninku důležitý dostatečný přísun tekutin

06.01. 2022

Dostatečný přísun tekutin je důležitý pro každého, ale při cvičení je poskytování tekutin tělu o to zásadnější. Voda je nejdůležitější živinou pro život a má mnoho důležitých funkcí. Je to třeba regulace teploty, mazání kloubů, transport živin v těle a odstraňování odpadu a toxinů z těla. V tomto článku vysvětlíme vše o příjmu tekutin během cvičení a proč je tak důležitý.

 

Proč je dostatečný přísun tekutin tak důležitý?

Bez ohledu na to, zda jste výkonnostní sportovec nebo sport vnímáte pouze jako koníček, je příjem dostatečného množství tekutin důležitý. Dostatečná hydratace znamená příjem správného množství vody před, během a po tréninku. Voda reguluje tělesnou teplotu a maže klouby. Voda pomáhá transportovat živiny, které vám dodávají energii a udržují vás ve zdraví. Pokud nejste hydratovaní, vaše tělo nemůže podávat nejlepší výkon. Můžete se cítit unavení, trpět křečemi svalů, závratěmi nebo mít jiné závažné příznaky.

Vodní bilance v těle může mít větší dopad na vaše cvičení, než si myslíte. Při ztrátě tekutin bude ovlivněn nejen váš fyzický a duševní výkon, ale také budete mít pocit, že cvičení je obtížnější než obvykle.
Jednoduchý způsob, jak se ujistit, že jste dostatečně hydratovaní, je kontrola moči. Pokud je vaše moč normálně bezbarvá nebo světle žlutá, jste pravděpodobně dobře hydratovaní. Tmavě žlutá nebo jantarově zbarvená moč může být známkou dehydratace.

 

Výhody dostatečného příjmu tekutin

  • Lepší funkce mozku
  • Váš mozek je silně ovlivněn vodní bilancí. I mírná dehydratace, jako je ztráta 1 až 3 % tělesné hmotnosti, může negativně ovlivnit mnoho aspektů funkce mozku.
  • I lehká dehydratace může mít negativní vliv na náladu, paměť a výkon mozku 

 

Pomáhá při hubnutí

Když pijete hodně vody, může vám to pomoci i při hubnutí. Je to proto, že voda může vyvolat pocit plnosti a zrychlit metabolismus, čímž se zvýší počet kalorií spálených za den.

 

Stoupající úroveň energie a výkonu

Pokud udržujete svoji energii a výkon na optimální úrovni, můžete nejen lépe trénovat, ale také se vyhnete možným zraněním nebo zvratům v tréninkovém plánu. A nesmíme zapomenout na to, že dehydratace může vážně poškodit vaše zdraví.

Aby naše svaly mohly fungovat, potřebujeme dostatek tekutin. Když jsme dostatečně hydratovaní, zlepší se fyzický i kognitivní výkon.

Není však vždy snadné dehydrataci rozpoznat. Dokonce i pro profesionální sportovce je sledování a udržování hladiny tekutin často problém. Pokud potřebujete tipy a rady, zeptejte se pracovníků v našem fitness studiu Clever fit Karolina.

Existuje jeden důležitý důvod, proč po dlouhém tréninku někdy voda nestačí: elektrolyty (minerály, které zásobují buňky vlhkostí a pomáhají svalové kontrakci a funkci mozku).
Pokud vypijeme příliš mnoho čisté vody bez přidání elektrolytů, tělo se může dostat do nebezpečného stavu, kdy má příliš nízkou hladinu sodíku.

Jak je to se sportovními nápoji?

Pro většinu lidí k udržení dostatečné hydratace stačí voda. Pokud však cvičíte s vysokou intenzitou déle než hodinu, může vám pomoci sportovní nápoj. Kalorie, minerály a další živiny ve sportovních nápojích mohou poskytnout energii a elektrolyty, které vám pomohou trénovat po delší dobu.

Sportovní nápoje vybírejte s rozmyslem. Často mají vysoký obsah kalorií, vysoký obsah cukru a mohou obsahovat hodně sodíku. Zkontrolujte také velikost dávky. Láhev může obsahovat několik dávek. Některé sportovní nápoje obsahují kofein. Pokud konzumujete sportovní nápoj, který obsahuje kofein, nezapomeňte omezit další konzumaci kofeinu. Kofein může mít na vaše tělo močopudný účinek. To znamená, že asi budete muset častěji močit.

 

Dehydratace

K dehydrataci dochází, když ztratíte více tekutin, než kolik přijmete. Pokud vaše tělo nemá dostatek vody, nemůže správně fungovat. Dehydratace má několik stupňů.

Známky dehydratace (nedostatečné hydratace)

  • Závratě nebo malátnost
  • Nevolnost nebo zvracení
  • Svalové křeče
  • Suchá ústa
  • Nedostatečné pocení
  • Tvrdý a rychlý srdeční tep

 

Mezi příznaky těžké dehydratace patří duševní zmatenost, slabost a ztráta vědomí. Pokud se u vás vyskytne některý z těchto příznaků, měli byste okamžitě vyhledat lékaře.

 

Hyponatrémie

Onemocnění označované jako hyponatrémie nastává, když je v těle nevyvážený poměr vody a sodíku. Vede k nevolnosti, zvracení, únavě, zmatenosti a v extrémních případech i ke smrti. Tady vidíte, jak je ve skutečnosti důležité přijímat dostatek vody, ale i minerálů. Trenéři v našem fitness studiu Clever fit Karolina vám řeknou, kolik a především jaké minerály potřebujete. Rádi vám poradí a jsou vám kdykoliv k dispozici.

 

Kolik vody už je moc?

To závisí na vašem těle a typu aktivity, kterou děláte. Máte-li dotazy ohledně správného množství vody, bude nejlepší promluvit si s některým z našich trenérů z fitness studia Clever fit Karolina.